5 TIPOV AKO VYUŽIŤ DOMÁCI SIRUP

Domáce sirupy si získavajú na poli chutí stále väčšiu pozornosť. Ovocný sirup predstavuje koncentrát všetkého dobrého, čo sa nachádza v ovocí. Mnohé však závisí i od procesu samotnej výroby sirupu. V jednej fľaši sirupu objavíme skvelú chuť a zároveň vitamíny, minerály a antioxidanty. Napriek tomu množstvo milovníkov perfektne vyváženej arómy stále tápe, ako je možné ovocný i bylinkový sirup zakomponovať do svojej kuchyne. Dnes Vám prezradíme 5 skvelých tipov, ktoré Vám ukážu možnosti, ako využiť ovocný sirup a priniesť svoje jedlá i overené recepty na úplne nový level.

1. Pečenie

Hneď na začiatku začneme veľmi zľahka. Pečenie predstavuje pravdepodobne najjednoduchší spôsob, ako priniesť chuť ovocných sirupov do svojich delikates. Zároveň je to možnosť, ako použiť väčšie množstvo ovocného sirupu naraz a zabrániť tak plytvaniu potravinami. Pokojne môžete staviť i na bylinkový sirup. Naším favoritom pri pečení je mätový sirup skombinovaný so sviežou limetkou.

V prípade, že túžite do svojich koláčikov a zákuskov priniesť chuť a zároveň vyradiť rafinovaný biely cukor, ovocný sirup je na túto misiu ako stvorený. Ako ale nahradiť sladidlo ovocným sirupom tak, aby sladká chuť zostala zachovaná? Ak sa vo Vašom recepte nachádzajú pokyny pre možnosť použitia javorového sirupu, môžete zachovať množstvo a vymeniť javorový sirup za ovocný. V opačnom prípade môžete postupovať pri výmene tak, ako by ste vymieňali cukor za med. Dokonalý chuťový zážitok je v každom prípade zaručený. Staviť môžete i na overené kombinácie, ako je napríklad jahodový sirup a čokoládový koláč, mätový sirup a muffiny z horkej čokolády. Predstavivosti sa medze nekladú a môžete sa vydať i do neprebádaných končín.

2. Sirup do limonád a nápojov – overená klasika

Ovocné a bylinkové sirupy sú skvelou voľbou i do teplých a studených nápojov. Počas zimného obdobia rozhodne oceníte horúcu čokoládu s kvapkou domáceho jahodového sirupu. Na upokojenie pred spánkom odporúčame citrónový čaj so zázvorom dochutený sirupom z medovky. V lete siahnite po ovocných sirupoch do svojich letných limonád. Ovocné sirupy sú tekuté a vďaka tejto vlastnosti sa v limonáde rozpúšťajú oveľa jednoduchšie ako klasický cukor.

Vo väčšine prípadov musíte klasický cukor prevariť s vodou, aby ste získali sladký sirup, ktorý sa s limonádou jednoducho zmieša. Prečo nevynechať tento krok a nepriniesť do svojich letných drinkov nálož skvelej chuti ako bonus? Ovocný sirup môžete rovnako využiť i na osladenie ľadového čaju.

3. Omáčky a marinády s ovocnými i bylinkovými sirupmi

Túžite priniesť steakom i vegetariánskym pokrmom nový rozmer? Potom rozhodne siahnete po marinádach a omáčkach. Aký je náš tip? Rozhodne zakomponovať ovocné a bylinkové sirupy pri tvorbe marinád a omáčok. Sirupy dokážu pohladiť chuťové poháriky. Pri tvorbe omáčok a marinád platí rovnaké pravidlo ako pri našom prvom bode - pečení. Ak nahrádzate nejakú ingredienciu (pokojne i známy javorový sirup), použite pomer 1:1.

A do akých pokrmov môžete použiť lahodné ovocné omáčky? Vynikajúco sa hodia napríklad k legendárnym mäsovým guličkám, k morským plodom, grilovanému syru alebo k tofu. Ovocné omáčky a marinády sú naozaj univerzálne a je len na Vašej odvahe, do akých kombinácií sa pustíte. Budeme s napätím očakávať Vaše postrehy a nové recepty.

4. Raňajkový toping

Ovsené vločky, palacinky, šišky alebo dokonca jogurt sa zvyknú podávať s teplým ovocným kompótom. Zvyčajne sa tento kompót vytvára kombináciou zrelého ovocia prevareného vo vode (v niektorých prípadoch sa používa dokonca i alkohol). Na dosladenie sa používa cukor alebo med. A práve tu nachádzajú opäť uplatnenie ovocné sirupy, ktoré je možné na tento účel perfektne využiť. Napríklad jahodový sirup prinesie nádhernú vôňu leta do našich raňajkových rituálov vtedy, keď za oknami vládne tuhá zima a čerstvé voňavé jahody predstavujú nedostatkový tovar.

Samozrejme, môžete sa vybrať i inou cestou a ovocný sirup použiť priamo ako toping. Stačí ho trochu nahriať a ochutiť Vašimi obľúbenými koreninami. Ak sa rozhodnete siahnuť po pomarančovom sirupe s 5 druhmi korenia, táto povinnosť Vám odpadá, pretože náš pomarančový sirup už obsahuje vyváženú kombináciu ovocnej a korenenej chuti. Skvelou voľbou je tiež skombinovať sirup s kúskami mrazeného ovocia, ktoré sa nachádzajú vo Vašich zásobách z letných mesiacov. Vytvoríte tak naozaj delikátne raňajky pre každého.

5. Vytvorte si svoju vlastnú obľúbenú granolu

Dnes je pre nás obľúbené všetko domáce a vytvorené vlastnými rukami. Recept na domácu granolu už niekoľkokrát obletel svet a za svoju popularitu vďačí i faktu, že všetky suroviny sú voľne dostupné. Rovnako nám domáca granola umožňuje ustriehnuť množstvo cukru, ktoré do nej pridáme a neskôr skonzumujeme na raňajky. Okrem toho, môžete nahradiť orechy (pekanové za vlašské) alebo pridať semienka (slnečnicové alebo i tekvicové) a získať opäť iný a chutný recept, ktorý Vás neomrzí.

Naším tipom je pridať miesto sladidla sirup. Získate tak ochutenú raňajkovú granolu, ktorú si môžete dopriať s bielym gréckym jogurtom. Overené sirupy do granoly sú napríklad jahodový, rebarborový, malinový. Nebránime sa však ani novým chutiam v podobe sirupu mätového v kombinácii s limetkou či červeného grepu s bazalkou. Každá kombinácia je nová a jedinečná.

Na našich stránkach objavíte vynikajúce ovocné i bylinkové sirupy, ktoré vynikajú prepracovanou kombináciou chutí. Tešíme sa na Vaše objavy i na recepty, ktoré s ich pomocou vyskúšate.

  našej práce

Na šťavnatú
  

Kontakt
chevron-downmenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram